خمس سود سپرده گذارى يك ساله

Posted by: سیدعلی پاسخگو Category: احکام خمس, پرسش و پاسخ Tags: , , Comments: 0 0 Post Date: نوامبر 10, 2015

خمس سود سپرده گذارى يك ساله

سؤال :

 

دربانک سپرده گذاري يك ساله  كردم؛ سود پول را تا يك سال پرداخت نمى کنند بعد از اينکه سود را پرداخت کردند ما بايد خمس کل سود را پرداخت کنيم ؟

سود پول را براى يک سال سپرده گذارى يک جا در پايان سال ميدهند .يعنى به ازاى روزهايى که در بانک هست اين سود داده ميشود.

پاسخ :

 

آيت الله خامنه اى : سود مذکور جزو درآمد سال امکان وصول است که اگر تا سر سال خمسى صرف در مؤونه شود خمس ندارد و الا اگر باقى بماند و در مؤونه مصرف نشود، سر سال خمسى متعلق خمس است.

 

 

آيت الله مکارم شيرازى :‌ در مورد پس انداز، چنانچه سال خمسى بر آن بگذرد بايد خمس آن پرداخت گردد، ولى در صورتى که براى پرداخت خمس در زحمت باشيد، مجاز هستيد خمس آن را به ذمّه بگيريد و هر زمان توانستيد بپردازيد.

 

 

آيت الله سيستانى : اگر سود بر اساس معامله شرعى باشد وسال بران گذشته باشد خمس دارد.

 

 

آیت الله وحید خرسانی:‌ به نظر معظم له چنانچه سپرده گذاری دراین بانک ها به شرط فایده و سود باشد ربا و حرام است و اگر شرط سود نشود و خود را طلب کار سود ندانید – اگرچه بانک به شما سود بدهد – گذاشتن پول نزد بانک جایز است. و اگر به شما سود دادند بنابراحتیاط واجب یک پنجم آن سود را به نیت ما فی الذمه به سادات فقیر بدهید و بقیه سود ازمنافع آن سال است که اگر در مؤونه آن سال صرف نشود باید خمس آن را بپردازید. و اصل پول هم بعد از گذشتن سال متعلق خمس است . بانک خصوصی با دولتی در احکام ذکر شده فرقی نمی کند.

در فرض سوال با بانک شرطِ سود نشود یعنی شما بانک را ملزم به پرداخت سود نکنید و اگر بانک خود را ملتزم به پرداخت سود کرد شما کاری به این التزام نداشته باشید و خود را هم طلبکار سود از بانک ندانید به این معنا که اگر احیانا اشتباه شد و به شما سودی ندادند اعتراض نکنید و خود را ذی حق نسبت به سود ندانید.

اگرچه علم داشته باشید به شما سود می دهند این علم سود را ربا نمی کند آنچه این سود را ربا می کند یکی از دو امر است:  1) شرط (الزام شما و التزام بانک به پرداخت سود) 2) طلبکاری شما نسبت به این سود با رعایت این شرایط که گفته شد اگر سودی به شما دادند اشکالی ندارد ولی بنابراحتیاط واجب یک پنجم آن را به قصد ما فی الذمه به سید فقیر بدهید و مابقی سود درآمد سال شماست که اگر این مابقی در مؤونه همان سال (مخارج متعارف زندگی) صرف نشود یک پنجم آن را به قصد خمس باید بدهید.

 

—————————————–

استفتاء از سايت مراجع عظام

به اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *